Niste sami

Društvo multiple skleroze VPŽ pomaže zajednici: Kroz projekt zaposlili 10 žena koje će pomagati starijim i nemoćnim osobama

Niste sami   |   icv.hr  |  16.02.2019.
Društvo multiple skleroze VPŽ pomaže zajednici: Kroz projekt zaposlili 10 žena koje će pomagati starijim i nemoćnim osobama

U prostorijama Društva multiple skleroze Virovitičko-podravske županije danas (petak) deset žena je potpisalo ugovore za rad u sklopu projekta „Niste sami“. Riječ je o programu „Zaželi“ u sklopu kojega se zapošljavaju teže zapošljive žene koje će pružati pomoć i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz EU fondova i vrijedan je 2,1 milijun kuna.

-Projekt će trajati 30 mjeseci, a zaposlene žene će kroz 24 mjeseca obilaziti 45 korisnika. Svaka od njih će imati četiri ili pet korisnika kojima će njihova pomoć zasigurno puno značiti jer su nemoćni i sami u kućanstvu. Dok, s druge strane, ova mogućnost znači mnogo i ženama koje su starije od 50 godina i dugo vremena su bile bez posla, neke od njih i preko deset godina – objašnjava Marina Česnik, voditeljica i koordinatorica projekta dodavši kako žene s poslom kreću od ponedjeljka.

Nositelj ovog hvalevrijednog projekta je županijsko Društvo multiple skleroze, a partneri su im Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Virovitica, Centar za socijalnu skrb Virovitica, Grad Slatina i Centar za socijalnu skrb Slatina. Ono što ovaj projekt čini još plemenitijim je činjenica da je Društvo projekt proširilo i izvan „granica“ svoje udruge, naime samo dva korisnika su članovi Društva, svi ostali su starije i nemoćne osobe s područja Virovitice, Slatine, Suhopolja, Turanovca i Brezovice.

Među zaposlenim ženama je i Tanja Živojinov koja već ima iskustva u pomaganju starijim osobama.
– Puno mi znači ovaj posao, duže vrijeme sam na Zavodu za zapošljavanje i zahvalna sam Društvu što mi je dalo priliku i mogućnost da mogu biti dio ovog tima i pomagati onima koji su u potrebi. Već sam čistila, spremala i pomagala starim ljudima, ali nisam imala priliku to raditi u ovakvom timu – rekla je Tanja Ž. koja će od ponedjeljka skrbiti za svoja četiri korisnika.

Čak 12 godina bez posla provela je Mirjana Turudić, a ovakvu priliku je, kaže, jedva čekala.
– Gdje god sam slala molbe nigdje me nisu primili s obzirom da sam bila teško bolesna i nisam više mogla raditi u svojoj struci, a po zanimanju sam konobar. Jako se veselim i radujem što ću raditi ovakav posao gdje ću moći pomoći nekome – rekla je Mirjana T. istaknuvši da se veseli upoznavanju svoja, također, četiri korisnika.

Zaposlenice u projektu dobile su i opremu, poput bicikala, koja će im olakšati posao, a osim toga omogućena su i sredstva za pohađanje obrazovnog programa u nekom od lokalnih učilišta usklađenog s potrebama lokalnog tržišta rada po njihovoj želji. Konačni cilj projekta je pružiti mogućnost edukacije i zaposliti žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada koje će pružanjem pomoći unaprijediti kvalitetu života za 45 korisnika i njihove obitelji, a u konačnici i za lokalnu zajednicu te time ublažiti opasnost od siromaštva i socijalnog isključenja. Projekt je izradila Razvojna agencija Vidra. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)

ESF Učinkoviti ljudski potencijaliESF Učinkoviti ljudski potencijaliESF Učinkoviti ljudski potencijali

Linkovi

www.strukturnifondovi.hr
www.esf.hr

Kontakt osoba

Voditeljica i koordinator projekta:
Marina Česnik

Preuzimanje

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.